Başlığa bakıp askerlikle siyasetin ne benzerliği olur demeyin.
Askerlikle siyasetin birçok benzerlikleri vardır. Mesela yeni askere alınan kişiler önce acemi birliğine alınıp eğitilirler.Bu bizim askerlik yaptığımız dönemde dört aylık bir süreydi.Buradan usta birliklerine giden askerler burada da dört ay alt devre olarak usta askerlerin yanında askerlik becerilerini geliştirirler ve yavaş yavaş usta asker statüsüne girerlerdi.
Siyasettede önce partiye üye yapılan kişiler önce direklere tırmanıp bayrak asmayı,afişleme yapmayı,salon hazırlamayı,parti disiplinine uymayı,parti programını öğrenmeyi vb.çalışmalarla belli bir dönem geçirir.
Sonra gençlik kolları, kadın kolları gibi teşkilat kademelerinde çalışır,Bu dönemde başarılı olanlar ana kademede, Teşkilat yönetimlerinde yer verilerek iyice siyasette uzmanlaşması sağlanarak uygun görülenler belediye yönetimlerinde il yönetimlerinde değerlendirilir.
Askerlikte araziyi keşif ve tarama bir zorunlulukken, siyasette de arazide,halkın içinde olmak siyasetin vazgeçilmezidir.
Eğitim askerliğin olmazsa olmazıdır.Yat,çök,sürün,koş, dağıl toplan gibi birçok eğitim yapılır.
Siyasettede bununla aynı manalara gelen benzer hareketler vardır.
Birçok lider partilerini orduya benzetmiştir.
Halk ise "İşte ordu,işte komutan" sloganları atarak bunu desteklemiştir.
Hem siyasette hemde askelikte karşı cepheler vardır.Yenilmek ve yenmek vardır.
Asker savaşı kazanmak, siyasetci seçimi kazanmak zorundadır.Bunun için çok çalışılır,devamlı hareket halinde olunur.
Bunları neden yazıyorum.
Artık siyaset,askerlikten ayrışıyor.
Öyle eskiden olduğu gibi canını dişine takıp mücadele eden siyasetciler yok.
Masabaşı sanal medya siyasetcileri koltuktan idare eden siyasetciler,araziye çıkmayan,bayrak asmayan,direğe tırmanmayan,parti teşkilatlarında acemilik geçirmemiş,tepeden inme, adamın adamı torpilli siyasetciler var.
Bunlar siyaseti bilmediklerinden devamlı hata yaparak,insanları kırarak,parti disiplininden uzak makamı ve mevkisini kendi egosunu tatmin ederek kullanan partiye fayda yerine zarar veren kişilere dönüşüyorlar.
Mesela özellikle Ak Parti'de değişim,dönüşüm yapacağız diye yetişmiş insanları kenara itip,partiyi ve proğramını bilmeyen bir yığın insan partiye dolduruldu ve yetkilendirildi.
Gelgör ki bu kişiler ne partiyi savunuyor,ne araziye çıkıyor nede muhalefete cevap veriyor.
Tek yaptıkları şey kendi ekonomilerini geliştirmek makam ve mevkilerini korumak.
Eskiden askerliğe benzetilen siyasi çalışmalardan her hafta toplanıp dağılmaktan başka malesef bir benzerlik kalmadı.
Bu yüzden siyaset çok sıkıştı.
Ne diyelim?
Hayırlı olur inşallah.